ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΘ:Οι νόμοι αλέθουν το φτωχό κι ο πλούσιος κυβερνάει το νόμο.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους


"Αρχικά να πω, ότι σαν χωρά δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα, όποτε είναι αδήρητη ανάγκη να στηρίξουμε την αγροτική παράγωγη με ένα οργανωμένο σχέδιο και πρόγραμμα. Εφόσον δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πιάσουμε τις ποσότητες του Καναδά ώστε να έχουμε οικονομίες κλίμακας και χαμηλό κόστος, ακόμα απορώ γιατί δεν έχουμε υιοθετήσει το μοντέλο Ισπανίας και Ιταλίας, να πλασάρουμε δηλαδή τα προϊόντα μας ως υψηλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα. Οι Ιταλοί το έτυχαν με το λάδι (το όποιο αγοράζουν...
με τον τόνο από την Πελοπόννησο και πουλάνε σε συσκευασίες των 200ml) και οι ισπανοί με το κρασί. Εκεί πρέπει να υπάρξει διάλογος και σχεδιασμός όχι μόνο από την πολιτεία άλλα και από τους συνεταιρισμούς που διαλέγουν τα «μεγάλα μυαλά» των συνεταιρισμών με βάση μικροκομματικών συμφερόντων.
Εν πάση περίπτωση, το βασικό μήνυμα είναι ότι σε αυτή τη διαχρονική αποτυχία της αγροτικής παράγωγης φταίνε όλοι . Φταίει η πολιτεία που δεν πηρέ μέτρα να προστατεύει τον παράγωγο από τον έμπορο. Φταίει η πολιτεία που δεν επιμόρφωσε με κίνητρα την αγροτική βάση για την καλύτερη διαχείριση της καλλιέργειας και φταίει η πολιτεία που άνοιξε πελατειακές σχέσεις με τα επιφανή λαμόγια- αγροτοπατέρες και απαξίωσε κάθε είδους κεντρική πολιτική στο βωμό του εφήμερου.
Την ιδία στιγμή όμως φταίνε και οι αγρότες που μπέρδεψαν την επιδότηση και την αποζημίωση με το πραγματικό εισόδημα. Η συνηθείας του Έλληνα αγρότη να δηλώνει ότι καταστράφηκε το 90% της παράγωγης του και 2 μήνες μετά να προσπαθεί να πουλήσει το 70% αυτής, έχει αποσπάσει πολύτιμα κονδύλια από τους αγρότες που όντως τα χρειάζονται, και δεν έχει αποδώσει καμιά είδους ανάπτυξη. Το είδαμε αυτό με τους βαμβακοπαραγωγούς το 90, με τα σιτηρά αργότερα και σήμερα πια με όλα. Επιπλέον, φταίνε οι αγρότες που επέτρεψαν την απαξίωση τους εκ των έσω. Που ακούστηκε να υπάρχουν επίσημα χρωματισμένοι συνδικαλιστές. Ή έχεις κεντρική γραμμή στο διάλογο σου με την πολιτεία για τα προβλήματα της αγροτιάς, η είσαι κομματικός εκπρόσωπος και εκτελείς κομματική πολιτική (τύπου Γκόρτσο – Γκόρτσο). Αυτού του είδους ο ψευτοσυνδικαλισμος, κατέστρεψε την Ελλάδα και πλούτισε όλα αυτά τα λαμόγια που νομίζουν ότι αν εμφανίζονται με λιωμένα Τζην και φτηνές γραβάτες πείθουν τους υπόλοιπους ότι υπηρετούν τα κοινά. Για αυτά τα τσιμπούρια, δεν φταίει η πολιτεία, φταίμε εμείς.
Κλείνω και συμπεραίνω ότι ο αγρότης πρέπει να στηριχτεί για το κάλο της εθνικής οικονομίας, άλλα όχι με μπαχτσίσια και λαδώματα και σίγουρα όχι με εκβιασμούς. Έχουμε όλοι μας ευθύνες και υποχρεώσεις και το να εκβιάζεις τη χωρά σε περίοδο κατάρρευσης δεν είναι ούτε αγώνας ούτε αντιπολίτευση. Είναι ανήθικο, όπως ανήθικο είναι να κλείνεις τη δουλιά του συνανθρώπου σου. Αν αύριο μια κοινωνική ομάδα μπλοκάρει την άρδευση των αγροτών, πως θα το εκλάβουν αυτοί? Η εξαθλίωση και οι δυσκολίες δεν είναι «προνόμιο» των αγροτών, και από την δίκη μου την τσέπη σαν φορολογούμενος, θέλω να βγουν λεφτά για την αγροτική ανάπτυξη, όχι για λαδώματα που κυρίως καταλήγουν στις πρέσβειρες καλής θέλησης του πρώην ανατολικού μπλοκ (να βλέπουμε και τις 2 πλευρές του νομίσματος ε?).

Θέλει ωριμότητα και ψυχραιμία και λογική. Είναι μια ευκαιρία για όλους να αφήσουμε παλιές πρακτικές πίσω μας, να εξυγιάνουμε τους εαυτούς μας για να έχουμε εν τέλει και υγιείς πολιτικούς. Το κάθε λαμ%$# βρίσκει κάπου και πατάει για να κάνει αυτά που κάνει. Είναι ευθύνη δίκη μας να απομακρύνουμε τα πατήματα"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 Κι αυτός ο Δεκέμβρης θα  πνιγεί Μες σε πολύχρωμες ευχές Και πλαστικές γιρλάντες Χαμόγελα πυροτεχνήματα κι αγάπες της μίας μέρας. κ.ρ